Informacje Ogólne:
Program pilotażowy „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i okresie poporodowym – Dieta Mamy”
Cel główny pilotażu:
-
wdrożenie modelu żywienia zapewnianego kobietom w ciąży i w okresie poporodowym hospitalizowanym w oddziałach szpitalnych
-
propagowanie zasad zdrowego odżywiania wśród pacjentek po zakończeniu hospitalizacji w oddziałach szpitalnych
Cele szczegółowe pilotażu:
-
podniesienie jakości żywienia pacjentek
-
zwiększenie satysfakcji pacjentek z hospitalizacji
-
zwiększenie wiedzy pacjentek dotyczącej zasad zdrowego odżywiania
-
wyrobienie dobrych nawyków pacjentek w zakresie właściwego odżywiania
Jadłospisy
- na okres 1 marca – 10 marca:
- na okres 19 lutego – 28 lutego:
Wcześniejsze diety | Pokaż> |
---|---|
Dodatkowe informacje
W ramach pilotażu są prowadzone działania edukacyjne z zakresu dietetyki i zdrowego odżywiania. Kobiety w ciąży i w okresie poporodowym będą mogły korzystać ze wsparcia w tym zakresie, zarówno w trakcie hospitalizacji, jak również po jej zakończeniu.
Konsultacje na Oddziale będzie prowadziła Pani:
Dietetyk – Magdalena Tymczewska-Engler w dniach:
Poniedziałek, czwartek 1430-1730
Ponadto występuje możliwość kierowania pytań do szpitalnego dietetyka drogą elektroniczną na adres: dietetyk@zoz.gniezno.pl w okresie minimum 2 miesiące po porodzie.
Informujemy również, iż na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (www.ncez.pl) można zapoznać się z materiałami edukacyjnymi wypracowanymi w ramach projektu Instytutu Żywności i Żywienia” Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” oraz w ramach prowadzenia NCEŻ.
Kobiety w ciąży i w okresie poporodowym w ramach NCEŻ mogą uzyskać tą darmową konsultację dietetyczną on-line pod adresem: https://poradnia.ncez.pl/.
Data aktualizacji: 25-02-2021 22:00